A kosár üres
2017. június 16., péntek 07:38

Tudományos konferencia és szoboravató a világhírű szőlőnemesítőnk Mathiász János emléke előtt

Kétszáz világverseny, háromezer hétszáz fajta, no meg a Csabagyöngye

Csütörtökön a Szent István Egyetem Budai Campusán Mathiász János  ( 1838. február 22. –Kecskemét, 1921. december 3.) szőlőnemesítő - borász életműve előtt konferenciával tisztelegtek követői. 

Mathiász János jogászként kezdte pályáját, ám a hivatali munka mellett kétholdnyi szőlészetében érezte otthon magát, ezért negyvenkét esztendősen felhagyott a szolgálattal és végre a szőlészet-borászatnak szentelhette életét. Andrássy Gyula gróf mádi birtokának borászati főigazgatójaként meghonosította a térségben a csemegeszőlő termesztést, de elévülhetetlen érdemeket szerzett a filoxéra járvány után az ültetvények újratelepítésében is.

Andrássy gróf Mathiászt a borok királyának, a szőlők fejedelmének nevezte. 

Mathiász János, akit hazánk első szőlőnemesítőjeként jegyzünk,  közel 3700 szőlőfajtát nemesített, ezekből mintegy  félszázat ma is termesztenek. Mathiász-féle szőlőültetvényt  számos európai országon kívül Kaliforniában, a Krímben, Izraelben, Dél-Koreában és Dél-Afrikában is találhatunk. Munkássága során boraival és csemegeszőlőivel több, mint 200 világversenyt nyert meg.

Szőlőfajtái közül ma is ismerik és telepítik:  Cegléd szépe, Ezeréves Magyarország emléke, Kecskemét virága, Mathiász Jánosné muskotály, Szanter Gusztávné,  Erzsébet királyné emlékére a szőlőskertek királynője, és a világ legkorábban érő muskotályos ízű csemegeszőlő fajtája a Csabagyöngye. ( utóbbi a  Bronnerstraube és a Muscat Ottonel fajták hibridizációjából Stark Adolf szelekciója során született meg.) 

Az egyetemen szobrot is avattak a tiszteletére mely előtt a dédunoka Mathiász Gábor is fejet hajtott.

Csaba,
„Jó bor jó barát”

Megjelent: 622 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 13., szerda 09:20
 

© 1996-2018 Demeter Borászat Kft.

Szponzorált együttműködés nyomán megjelenített tartalom. 

Tel.: +36-20-585-11-26